klik2..

Sunday, October 19, 2014

CSR BAITUL MAHABBAH UPTM - AKTIVITI ALA TREASURE HUNT UNTUK ANAK-ANAK

Salam penuh kerajinan di pagi hari ahad.. haha.. ntah apa mimpinya akak.. tetiba rajin pulak nak menghapdet belog pepagi nih.. ok.. sebelum akak cerita pepanjang nak tunjuk gambar sendirik dulu.. ok.. dengan penuh semangat, pagi hari kejadian tu akak mengenakan blouse dengan skirt labuh kembang.. dan shawl dari satin.. cam biasa, skirt dengan shawl memang ler buat sendiri.. cuma blouse tu memang tak reti lagi nak buat.. ok.. tema biru disitu sempena tema frozen untuk aktiviti.. sebenarnya, akak cam ada konflik sikit.. bukan apa pon, bila ada benda negetif menghampiri kita memang rasa down.. tapi kengkawan suma bagi semangat.. jadi akak pon kuar umah dengan penuh semangat.. soo.. kena cantik² sikit baru ler semangat.. hehe.. gitu...
Kenapa bila buat apa² aktiviti nak kena ada tema? sebenarnya, bagi akak ler, tema buatkan kita lebih senang berfikir.. kirenya jadi guideline untuk pilih sesuatu.. contohnya, nak hias warna apa? so kalau tema frozen takyah pk panjang kan.. pastu time nak deco².. nak buat decoration camner?.. bila ada tema jadi senang.. yang paling penting xtvt.. dan bila nak carik bahan untuk xtvt.. ni contohnya, buat snowflakes daripada doily paper jer.. murah dan cantik.. ni hasil tangan zana dgn k nor nih.. bagus diorang ni.. tunjuk sikit.. pastu bgtau nak banyak mana.. and.. done.. memang terbaek.. :)
Ok.. lagi satu deco.. ni kami punya sudut photoshoot.. nanti akak citer detail xtvt ok.. ni tunjuk dulu gambar.. kos tak banyak sangat.. sbb pakai kertas jer.. kain.. doily paper.. pastu yang kilat² berjurai tu akak beli rm4.. panjang ler jugak.. akak beli dua.. ok.. cantik tak?? boleh laa kan.. hihi..
Sekarang citer xtvt.. masa memula adik tu sampai, name tag memang dah ada kaler.. so.. diorang terus kena bergerak ke group ikut kaler tuh.. fasi kitorang dah cabut awal² kat opis.. satu group duorang akak atau abang..ni contoh group akak suraya dengan akak zana.. penama group ntah.. dah lupa akak.. hihi.. bawahnya group akak diba ngan abang zahir.. dengan penampilan pembantu istimewa, arissa.. hehehe..
 
Yang bawah ni group abang apis dengan abang lan... time nih kitorang suh diorang pikirkan nama group dengan sorakan.. pastu kami perdengarkan sorakan tetiap kumpulan.. hehe.. seronok.. kelakar pon ada.. sorakan kumpulan ni group su menang.. sebab lain dan kreatip gitu..
Nak start xtvt akak edarkan 2 helai kertas lain warna, stapler 2 dan gunting satu.. tajuk xtvt bulat² selang² kot.. gitulah.. akak suh diorang kerat 6 kertas tuh pastu sambung.. sapa memang boleh dapat kotak untuk xtvt.. apa lagi.. setat le gigil memasing.. dan suasana bertukar havoc.. hihihi..
Nak dipendekkan citer, akak listkan jer xtvt diorang nih.. so kalau pasni korang yang baca nak buat xtvt untuk anak² boleh ler pakai idea nih.. kalau citer pepanjang sesatu, alamat memang tak terciter ler akak yang x bape rajin sangat nak nulis kebelakangan ini.. hihi..

  1. Dapat box, kena buat photoprops(topi, misai, bibir etc²),buat nama group atas manilakad dan buat snowman(gambar olaf).. ok.. senang jer xtvt ni, cuma remeh sikit.. kena lekatkan gambar atas kertas keras, gunting dan letak lidi.. tulis nama kumpulan dan hiaskan dan jadikan olaf tu.. hihi.. siap, sambung xtvt kedua.. diorang akan dapat sampul..
  2. Jawab soklan.. akak namakan xtvt Fikir².. soklan ada 5 tapi akak suh jawab dua jer.. dorang ni semangat sangat.. yang akak tak suwuh pon diorang buat.. siap bising² mulut akak nih.. "baca arahan soalan.. baca arahan soalan".. buat dek jer diorang ngira kotak empat segi yang akak pon x tau jawapan.. hahahaha.. dapat sampul gi main belon..
  3. Belon oh belon!.. kena tiup satu belon sampai pecah.. pastu dapat 5 belon.. tiup saiz² belon yang dah tersedia.. done gi xtvt seterusnya..
  4. Mencari jalan.. akak gugel jumpa yang maze tu.. cari jalan dalam kertas.. susah gak soklan ni.. ada masa akak tepek gambar kat sini.. selesai next task..
  5. Buat origami.. hehe.. akak dengan k awien ajar.. diorang kena buat pigeon dengan katak.. done.. next task..
  6. Kena cari 9 perbezaan pada gambar.. ni gambar frozen ler nih.. senang jer ni..
  7. Pastu kena bawak suma props tu gi amik gambar.. siap dengan belon suma kena bawak.. last station..
  8. Kena transfer gambar.. amik gambar tercantik dan print.. anta kat pn russi.. ok done..

Ni gambar diorang berselfie ler nih.. en fauzie jadi pengadil.. hihi.. suraya siap bawak monopod.. memang terbaik.. hihi..
Bersungguh adik nih tgh nengok abang mizi nak print gambar.. yelah.. hasil penat lelah mereka nak diterjemahkan dalam sekeping gambar penuh makna.. hihi.. tapi.. tetiba toner abis lak.. memang ler ada sowang tuh kena marah dengan ahkak.. yelah.. dah cakap suh cek bawak toner xtra.. kan dah.. tapi akak bukan marah sangat pon.. marah² gitu jer.. hehe.. hmmmm jangan ada owang sentap ngan akak pulak ek.. hihi..
 Group yang berjaya memenangi xtvt hari itu. tahniah².. korang memang osem.. hihi..
 Ni sudut untuk tinggalkan tandatangan.. ketapi tuh awin and the gang yang buat.. cantik².. suka sangat.. hihi..
Gambar kenangan kami semua.. mengakhiri satu hari yang seronok.. Alhamdulillah.. dengan kasih sayang Nya semua berjalan lancar.. syukur sangat.. dan.. hepi sangat.. walaupon letih.. sampai umah mmg akak lepak ler.. :)
Insha Allah lain kali akak tunjuk camner nak buat snowflakes tuh.. hihi.. ok.. till then..

Rasulullah SAW juga turut bersabda: Orang yang memelihara anak yatim maka (aku) Nabi dan Dia seperti dua jari di syurga. Nabi bersabda sambil menunjukkan dua jarinya iaitu jari telunjuk dan tengah.~Hadis Sahih Muslim~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..