klik2..

Thursday, July 29, 2010

Drive - Clinic - Tonsillitis + Oral Thrush

Salam all,

huhu.. first time drive after confinement.. bukan nyer tak biasa pon... sah² dah slalu drift masa jalan bukit putus je yang menyambungkan seremban ngan pilah.. hehe.. cuma sebab dah lama (baru 7 minggu).. hehe.. dan sebenarnya risaukan bby Firas nangis bila drive (padahal ok je mamat tuh)... aku berjaya gak mengendalikan ketiga-tiga hero tuh untuk gi klinik.. anjung karisma.. bukannya jauh pon dari rumah.. tak sampai 5 min pon.. Firas okeh je.. tengok cermin.. melihat² kat luar yang terang.. pastu kena plak aircon yang cam besh je.. hehe..

Kenapa gi klinik?.. mana En. Hubby aku?.. hmmm... abang² berdua tuh demam.. start dengan Harraz.. pastu abang plak kena.. nampak cam teruk kat abang.. as usual.. diorang nih musti tonsil problem.. dah masak dengan keadaan diorang.. En. Hubby plak gi KL ada meeting... so.. aku pon start enjin viva.. letak bby seat.. masukkan abang² dulu.. pastu baru bby Firas.. diorang nih kalau takat makan ubat demam memang lambat ler.. mesti nak kena ada antibiotik.. pastu ok ler.. jangkit memang senang.. minum air share... dah sah² ler adik beradik rapat.. dah ada sendiri punya pon lagi sedap yang abang punya.. hehe.. Baby Firas plak ada Oral Thrush.. putih² kat lidah dia.. infection sikit.. walhal minum susu mama je.. dengar advise doktor.. since dua² ubat yang doktor tu sebut dah ada kat rumah tak payah ler nak amik ubat baru...

Untuk Oral Thrush / Seriawan / Sakit mulut baby tuh...
1) En. Hubby beli Daktarin Oral Gel - bila kitorang try beberapa ari cam tak hilang.. rupa-rupanya cara sapu tuh kurang betul.. beli kat pharmacy.. so just ikut je kata pharmacist tuh.. doktor tu kata sebaiknya sapu guna cotton bud dan merata seluruh lidah + mulut.. so tadi dah try.. pasni nak tengok dalam seminggu nih.. pastu jumpa plak gambar ngan tips kat blog ni..
http://dmostsantai.blogspot.com/2008/10/daktarin-oral-gel.html
ni ler gambar dia...
2) Oral Aid Lotion

Yang nih pon ada kat umah.. untuk sakit mulut gak.. ulser.. letak kat baby boleh gak tapi fungsi dia lebih untuk bagi rasa kebas + tak sakit kalau nak menyusu.. tapi tak berapa menyembuhkan.. sbb tuh kalau luka masa menyusukan bby pada mama tuh sesuai sapu nih.. so takdelah sakit sangat bila anak menyusu..

Harap² cepat leh budak bertiga nih sembuh.. next week dah start taska.. mama start keje rabu.. waaa malasnya kalau ingat².. dahtuh terbayang plak keje yang banyak kat opis... malas nyer..

Ok.. till then..
salam..

3 comments:

noradzlina.kamdani said...

slmt masuk keje...ank2 lin pun br jek baik dmm tp ikram msh blm ada slera mkn sbb tekak perit kot....

asma HazeLnut said...

handa la kak epy..hehe

MAMA 2 MIRZA said...

malas nyer nak masuk keje... mak² cam kiter nih lin, camtu ler... nur, terpaksa jadi handal untuk anak²..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..