klik2..

Friday, July 16, 2010

Projek Simpan Susu untuk Baby Firas

Salam all,

nak share pasal projek menyimpan susu.. hehe... persediaan sebelum kerja nanti... at least kalau ada hari² yang aku tak dapat nak perah susu atau susu rosak dah ada banyak stock.. nih barang yang aku order online dari http://www.enjoybreastfeed.com/.. transaction takde problem dan cepat je barang aku sampai... sebenarnya aku google byk side untuk beli nih.. milk storage tu aku beli plastik je... nak beli yang dalam bottle pas dah tak guna membazir plak... dah sure² aku tak perah² lagi pas bby nih.. bra pads tu plak murah je kat website nih... dulu aku pakai yang disposable tuh mahal laks.. so aku beli ler nih... ada 6 pairs le nih... safe for environment.. hehe..


Nih plak peralatan nak memerah... aku pakai yang tollyjoy je... murah.. dan battery operated.. nih yang ketiga.. beli kat jusco... tak sampai 100 pon.. masa harraz dulu aku pakai brand yang sama gak... tapi ntah kemana aku letak... sebelum tuh masa akif hubby aku beli yang manual... tapi susah giler nak pakai... bottle frisolac tuh aku recycle balik.. nurse kat septital tuh yang bagi... masa aku lama kat sepital tuh, susu tuh ler yang bby firas minum...
hopefully aku berjaya dengan cita² nak fully breastfeed until firas 2 tahun... huhu...

-aku-

8 comments:

mel said...

sis, ok tak pump guna bateri tu? sakit tak bila pump

mel said...
This comment has been removed by the author.
MAMA 2 MIRZA said...

so far ok je mel... ada button utk adjust suction dia.. so kalau kuat sangat slowkan sikit.. susu byk so mmg takde prob nak pump.. anyway... congrats for new bby...

mel said...

TQVM sis.. tgh dok fikir nak beli yg elektrik ke bateri coz kalau elektrik susah ler plak klu xde power kan..

tgh meninjau2.. :)

MAMA 2 MIRZA said...

yang ni ada tempat untuk adapter.. tapi tak jumpa lagi adapter yang sesuai.. since ada rechargeable battery so ok ler.. senang bawak sana sini dan mudah untuk pasang..

Cyda Acme said...

effi,
aku pon sblm nih pakai disposable padding. mahal tul pehtu leh tahan sehari jek. tak berbaloi kan. last2 aku beli washable padding jenama pureen. so far mmg elok sbb dia agak tebal tp lembut. aku beli skali 5pairs hu3 sbbnya skang nih susah nak membasuh baju hari2. maklumlah aku sorg yg menguruskan bdk2 nih dr pg celik mata smpi lah balik keje. hubby aku kul 5.30am dah kuar umah kang kul 7pm br smpi umah. mmg letih sgt2 smpi kekadang tuh stress ...
yg pump plak aku pakai pureen gak. ms dr zaman adli lagik aku pakai so ms awal2 preknen dah start carik balik. sebaik jumpe n still leh pakai hahahah
aku siap beli cooler beg lagik dr web fabulous mom tuh. sbbnya kat cosmo mana ader fridge kan :D

MAMA 2 MIRZA said...

wah bagusnya siap beli cooler bag lagik.. aku nanti tumpang kat pantry je... dot.. tabahnya ko skang... tak sempat nak comment tapi baca dah entry yang latest tuh... salute ler.. sabar ya.. aku tanya² gak ngan hubby ada tak sesiapa nak sewakan rumah kat senawang.. so far lom ada...

Cyda Acme said...

takpelah effi .. skang nih tergendala kot plan nak pindah umah tuh. sbbnya keta plak buat hal. smlm dah g tgk kat bengkel. hubby kata beribu jugaklah nak repair enjinnya .. ehmmm terkedu gaklah kitorg. so plan nak pindah umah tertunda smpilah keta dah betul2 elok

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..