klik2..

Sunday, August 1, 2010

Baby Selsema + Projek Completed + Tudung

Salam all,
Join my GA...
Sticky post ya atas nih...

Back to the topic today... hmmm.. pepagi aku dah on pc.. dengan satu alasan yang sangat kukuh.. mencari petua untuk melegakan selesema pada 'BAM' mama nih.. baby Firas yang tembam tuh kena selsema plak.. ada beberapa reason kuat mengapa ianya terjadi... kipas kuat sangat kena kat dia + abang² ngan ayah selsema.. so kalau kena kat adik mmg bukan ajaib kan?? penat ler aku mengoogle ke sana kemari.. dan beberapa hasil aku dapat.. antaranya..
Jika baby anda selesema:
1) Sedut hingus baby dengan mulut... maaf ya.. yang nih aku pernah buat dulu.. tapi cam tak sanggup plak.. lagipon takut kena infection lain plak pada baby..
2) Sedut hingus baby guna peralatan khas.. since aku dah ada.. memang terus aku buat... banyak jual kat pasaraya.. bulat hujung dia.. dengan bhgn depan yg lembut...
3) Sapu minyak kelapa / kelapa dara pd batang hidung hingga ke dahi.. mmg aku buat dan Alhamdulillah berkesan kat bby nih... tgk minyak kelapa dara aku dah nak abis.. mmg byk gunanya nih.. kena beli utk simpan stok...
4) Sapu air garam.. sama cam minyak td... tp x sempat ler aku nak try since dah ok..
5) Sapu air kunyit hidup... pon x smpt try..
6) Guna nasal drop (spray) leh beli kat farmasi.. pon x try..
tu ler antaranya... so.. aku apply yang 2 dan 3 tuh.. Alhamdulillah.. nampak ok..

Projek aku menjahit tabir guna kain jersey tuh.. Alhamdulillah.. dah siap malam nih.. mekasih suma yang membantu.. terutama En. Hubby.. (malas nak link kan ke blog dia.. lama dah tak update.. mengapakah??) sampai habis suma aku jahit guna twin needle dengan mesin jahit Singer 8280 aku tuh.. hasilnya malas ler nak tepek.. bukannya apa pon... hehe..

Sempat skalik aku siapkan tudung kain lycra kelabu yang tergendala sbb aku bersalin dulu.. hmmm... buat tudung syria jer.. so inner mmg dah ada.. tinggal buat yang luar je... ada lagi 2 helai dah siap potong.. pink terang dengan biru bercorak (nanti kalau dah siap leh tepek kat sini).. dah malam sangat nak menjahit.. so.. aku pon update blog nih sambil memerah susu.. huhu.. tabahnya.. hehe.. masuk bakul angkat sendiri.. Alhamdulillah.. dapat ler nak dekat 170ml.. rezeki baby.. next week mama dia dah nak masuk keje... waaaa.. malasnya.. mengapakah???

till then..
-mama-

2 comments:

Jarinah said...

Salam mama mirza..rajinnye.jahit tudung tu utk pki sndiri or nak jual ke? Bestla pndai menjahit ni kn..

MAMA 2 MIRZA said...

Salam,

hmm.. nak panggil apa ya? ina?.. hehe.. jahit untuk pakai sendiri je.. baru belajar je pon.. bukan pandai sangat.. ada part senget benget gak.. suka ler tengok blog u.. pandai wat crochet.. cantik.. selamat berkenalan ya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..