klik2..

Tuesday, November 23, 2010

cAKe ChOcOlaTe MoISt,,

Salam all,
layan pic dulu..

huhu... project last week...
start from thursday night buat 2 biji kek... untuk anak-anak tersayang...
Akif yang ada pot luck utk last day school.. so mama pon watkan ler..
then Harraz pon nak gak nak makan ngan kawan-kawan taska...
enn up ngan mama wat 2 biji kek malam tuh...
early friday morning letak topping.. siap tabur choc rice.. hehe.. bg comey sket...

papa yang tgk mama wat tanya plak... 'utk papa takde ke'..
so right after amik diorang friday afternoon tuh mama gagahkan gak kacak lagi satu...
ala.. bukan lama sangat... 10 minit kacau + kemas then an hour utk kukus..
ayah rasa dulu... pastu bg kat jiran sblh sket.. (kes pulangkan pinggan ler nih..)..
tinggal 3 slices... makan ngan budak2 petang tuh terus abis...

sian plak biler diorang dok tanya lagi...
so ari ahad sambil ma dukung firas tuh leh kacau lagi satu...
baru puas diorang makan... tapi x sempat bertopping lagi ler... hehe..

wahh... 4 biji kek choc rupanya...

camner ma buat???
senang je...

Kek Coklat Moist D'Ros

Bahan-bahan:
Tepung D'ros..
Telur 4 biji - size sederhana
Minyak masak
Susu pekat manis 
Air mendidih

Cara-cara:
Pukul telur 50x.. pakai whisk je... takyah guna mixer (kes malas nak kuarkan ler nih..)..
Masukkan tepung D'ros tuh...
Masukkan 3/4 cawan air mendidih, minyak masak dengan susu pekat manis..
Kacau sampai sebati.. tuang dalam loyang yang dah disapu minyak dan tabur tepung (xnak melekat)..
Kukus 1 jam...
Gerenti masak dan sedap..   
*dalam tepung tuh dah ada cocoa utk topping skalik... memang senang... tinggal campur minyak ngan susu je..

Sedap dan senang.. thanks kak ros... buat tepung yang memudahkan kitorang yang malas rajin nih...
hehe...

-mamatimerajin-

2 comments:

Cyda Acme said...

arghhh .. teringatnya dulu2 ms ko kat cosmo, ko lah org paling rajin skali bwk kek coklat kak ros nih ... hu3

wehh aku skali buat batat tau .. terus taknak buat dah .. pesal ek? tanganku tak bedung ker?

MAMA MIRZA said...

ntah ler.. aku buat ok jer.. hehe... tu yang aku suka buat tuh.. pastu budak² suka makan.. tu yang semangat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..