klik2..

Saturday, November 27, 2010

KUNCI - dimana patut disimpan??

Salam all,

Selepas penat berfikir dan beberapa kali mencari sumber yang sesuai...
(macam-macam kaedah guna... comment entry yang lepas, borak ngan kengkawan, google...)

Aku rasa beberapa perkara berikut perlu diambil ingatan..
1) Pemiilihan kunci - carilah yang berkualiti.. cthnya : SOLEX dan bukan COLEX.. nih untuk keselamatan ler nih...
2) Wajib kena ada kunci spare - tapi jgn tinggal bawah pasu bunga, kalau nak tinggal gak carik tempat yang terpikirkan dek akal.. dalam kasut pon jangan (nanti kasut ilang, kunci spare ilang skalik).. yang terbaik, bagi pada jiran yang boleh dipercaya.. dalam kes aku, aku nak tinggalkan satu kat umah MIL aku..
3) Kunci kereta - jangan letak dekat dengan pintu sbb ada kes org pecah rumah untuk cari kunci keta.. pastu larikkan keta..
4) Jangan labelkan kunci anda - sbb kalau ilang orang tau mana nak cari rumah/keta tuh.. sbb dah ada label.. kalau nak labelkan gak pastikan yang kita je paham..
5) Jangan tinggalkan kunci dalam keta - sbb kalau keta ilang atau orang pecah keta mmg ilang ler kunci kita.. so.. skang ada satu beg Milo (dapat free ntah biler) dalam handbg aku.. khas untuk 3 kunci.. kunci umah, kunci keta ngan kunci opis... (jangan ler handbag lak ilang.. minta dijauhkan)..

so... tu ler antaranya.. kalau rasa-rasa ada benda2 yang boleh ditambah, komen jerlah kat sini.. hehehe... sangat dialukan..

-mamapk-

1 comment:

noradzlina.kamdani said...

wow...what a solution nthanx for the tips rafiah....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..