klik2..

Monday, February 21, 2011

CHOCOLATE TART IN THE MAKING

Okies.. bila nak wat tart tuh.. yang paling penting buat shell dulu.. so bahan² yang saya pakai pon sangat sempoi.. tepung gandum, butter (dalam gambar pakai margerin, tapi x bape sedap ler rasa dia..), castor sugar, kuning telur, sedikit air and esen vanilla.. memula saya akan ramas tepung, gula dgn butter... pastu baru saya campurkan dengan kuning telur yang dah dicampur sedikit air dgn esen vanilla.. saya uli hingga jadi doh..
kat tengah tuh gambar acuan tart saya... ada 3 jenis.. satu yg paling kecik untuk buat choc tart nih.. yang besar sikit untuk cheesetart pastu yang besar kalau untuk buat fruit tart.. wahh.. menyebutnya dah rasa sedap plak... hihihi... lupa plak.. yang tengah tuh nozzle untuk saya bentukkan choc..
okies... saya terapkan dalam acuan tart pastu kena cucuk² sikit ngan lidi untuk elakkan dia menggelembung.. pastu bakar.. tak sampai 15min pon..

untuk buat choc tuh, saya parutkan cooking choc.. pastu saya tambahkan dengan golden syrup + whipping cream yang dah dipanaskan.. dan tadaa... dah siap... masukkan dalam bekas untuk pipekan.. hihi... pipe ikut kesukaan..siap ada terselit saya nyer helper... firas ler tuh.. siap mengacau untuk mempercepatkan proses buat tart.. hihihi...

6 comments:

noradzlina.kamdani said...

br jek nk tanya mcm mana buat shell tu...mula2 ingat mcm buat based utk tart nenas..tp len ek..nnt nk cuba la...thanx

mama zakuan said...

sedapnye....

mel said...

thanks for sharing sis..nnt nak try buat.. suka sbb penjelasan senang difahami... hehe.. errr.. kalau ada resepi tart telur share la jugak yer.. tp dgn sis punya penjelasan cara buat tau.. :P

MaMa CyDa said...

baru jek smlm makan creamy bluberry tart yg SIL aku buat ... mmg sedap.
korang bleh join sesamalah bukak bisnes kek hu3

MAMA MIRZA said...

lin : cuba jgn tak cuba.. pastu anta sikit yek.. hehe..
mama zakuan : sedap.. hihi..
mel : tart telur x pernah try ler sis.. nanti sy cuba dulu..
dot : lom bulih bisnes lagi.. hihi..

asma HazeLnut said...

adeii..time nur xde memang berselera tul akak nak memasak ni yer..hihihi..nanti nur balik, nak tuntut ni..tp bukan nak tuntut tart, tapi laksa johor..da lame xmakan..nur boleh tolong dan belajar sekali..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..