klik2..

Saturday, March 19, 2011

BILA RUMAH JIRAN TERBAKAR

gambar from Google..
Okeh.. kalau rasa pelik sikit tentang kerelevanan gambar dengan tajuk.. meh aku terangkan... okeh.. kalau korang ler risau tak bila rumah jiran terbakar.. of course ler aku risau sbb rumah aku nih terrace je.. jadi kalau berlaku pape possibility untuk merebak ke rumah lain tuh ada kan??? kalau rumah banglo besar² mesti tak risau sangat...

ok.. citernya macam nih.. malam tadi.. time tuh kitorang berdua nih baru nak lelapkan mata.. dalam kol 1 lebey.. yelah.. en hubby keje full.. so mmg tgh malam ler baru balik.. slalu tuh mmg aku pon dah lena dibuai mimpi ngan anak².. tapi sbb terlebih rajin mengapdet blog.. so lambat ler aku tido...

time baru kitorang nak tido jer dengar bunyi letupan yang agak kuat.. suh en hubby gi tengok.. bergegas dia bangun.. yelah.. memula tuh bunyi alarm keta.. (bunyi cam keta kitorang punya..).. dah stop pastu bunyi semula beberapa kali.. pastu baru bunyi letupan.. x lama lepas en hubby turun dah boleh dengar bunyi en bomba yang sangat bagus.. cepat giler diowang sampai.. waktu aku menjengah turun tuh nampak ler en bomba sedang mencari pili bomba terdekat.. dan.. dari rumah yang terbakar tuh.. asap sedang membuak².. (okeh.. mmg x sesuai perkataan tuh.. tapi tak tau nak guna apa yg sesuai..)

bomba pon beraksi dengan baik sekali.. dan.. kebakaran dapat dikawal.. okeh.. yg aku dengar dari en hubby yang gi tengok dekat².. ekceli kereta merc dia yg terbakar dan meletup.. punca x tau.. dan waktu tuh owner takde.. pas bomba selesai baru owner umah balik.. so alhamdulillah.. takde kemalangan jiwa.. dan kebakaran pon sekadar porch depan x sempat nak masuk ke dalam umah tuh..
bersyukur sgt.. umah aku nih tak sampai 2km dr balai bomba.. balai polis.. klinik kesihatan.. even mahkamah.. :).. jadi cepat je bantuan sampai..

nak snap pic mmg x sesuai benar dlm keadaan semua jiran pon sama bgn melihat.. arinih bomba sdg investigate crime scene.. eh.. apa plak.. kaw kejadian..  korang takyah risau ya.. rumah nih dah dok dalam lot lain... walaupon sebaris dan boleh nampk.. :) alhamdulillah..

2 comments:

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

penah gak berlaku kat kwsn rumah rina..tp lot belakang nih..rumah x berorang..rsnya litar pintas..

heh mcm mana merc dia boleh meletup eh?

asap berkepul sayang bukan membuak..hehe

MAMA MIRZA said...

tu yg menjadi kemuskilan.. ada cerita² dia ada masalah dengan tak tau ler along kot.. yes.. berkepul.. thanks x cikgu bm.. hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..