klik2..

Thursday, March 24, 2011

PETUA KALAU ANAK NAKAL

 gambar from google
mari kita ramai² cuba.. daripada Dr. Tengku Asmadi.. yang aku dengar kat radio.. (aku pon baru nak try..) .. 
bahan yang diperlukan..
  • suspek yang hampir nak tertido
  • mak/bapak/ahli keluarga suspek yang prihatin
cara² membuatnya..
  • apabila suspek telah hampir tido.. baru terlelap..
  • pegang kepalanya.. bisikkan padanya nasihat yang positif..
  • contoh "jadi anak yang baik".. "dengar cakap mama".. "rajin pegi sekolah".. "rajin solat"
  • jangan terlalu banyak.. nanti otak jammed.. bukan kereta je boleh rosak tau..
  • jangan masukkan unsur negative.. contoh.. "jangan lawan cakap papa".. "jangan ponteng sekolah"
  • minda luar sedar tak paham perkataan jangan.. tak boleh.. etc
  • bila anak bergerak sedikit, alih kedudukan, tunjukkan dia menerima apa yg disebutkan..
  • ulangi setiap hari dengan yakin..
  • Insyaallah,.. lihat hasilnya..
jom ramai².. kita cuba..

4 comments:

MaMa CyDa said...

yup ... alhamdulillah mmg berkesan. aku selalu ckp kat Adli dgr ckp mama. then bila dia dah jaga kalo dia buat nakal, abah or tok n wan dia marah kat dia spontan dia akan ckp ... dgr ckp mama ... hahahah maybe dia tak taulah cemana cara nak dgr ckp mama tuh kot. yg dia ingat dia apa yg aku dok ckp kat dia tuh jeklah

Mama Q said...

mama mirza...tks for sharing...selalu2 la wat entry mcm ni yer...akak ni follow jek

MAMA MIRZA said...

nak kena tambah lagi kot.. 'jadi budak baik, dengar cakap abah, tok wan'.. hehe..

mama q - insyaallah kalau berkesempatan..

Amy Syaquena said...

good info thanks for sharing ye sis..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..