klik2..

Monday, April 11, 2011

ADA KARISMA KE JADI IBU BAPA?

Nak jadikan ia simple dah bermakna..
*pic from google
ok.. nih daripada radio ok.. just nak share dan nak jadikan ingatan untuk diri sendiri...
ibu bapa yang berkarisma ada 2 ciri utama..

1) mempunyai ilmu keibubapaan... okeh.. hidup sentiasa penuh dengan benda yang baru.. jadi sebagai mak bapak kita akan sentiasa belajar.. anak yang semakin membesar akan ada keperluan yang semakin berbeza.. jadi kena sentiasa sesuaikan dengan masa... dan perubahan.. sentiasa bersedia untuk belajar.. prihatin dengan perubahan... carilah ilmu keibubapaan.. macam mana nak belajar??... dari mana??
  • baca buku or mag.. cth PA&MA, PARENTHOOD etc
  • web.. google.. memacam tajuk ada.. kengkadang nak bli botol susu pon kena study ok...
  • kawan²..
  • slot keibubapaan kat tv or radio
2) sentiasa berlapang dada... ok.. kita manusia biasa... dalam kita mempelajari setiap perubahan.. ada masa berbuat kesilapan... jadi dikala ada teguran.. jadilah insan yang boleh menerima... yang boleh dikritik.. yang boleh dinilai... terkadang anak yang boleh perasan.. "mama.. mama kata tak boleh bla.. blaa...".. ok... terimalah.. terkadang ada masanya anak juga betul.. "ok.. maafkan mama.. mama terlupa... mama tersilap.."..
kalau kita berlapang dada.. anak juga boleh begitu...

ok.. cuba kita manfaatkan disamping ingatkan diri sendiri.. :)

2 comments:

Amy Syaquena said...

nice sharing thanks ya..

MIRZA said...

cute ler gambar profile amy nih... i like..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..