klik2..

Monday, April 18, 2011

CUTI BERBLOG, JADI NURSE

*image from google
Aku adalah mak burung... yang hangkut anak burung.. bila mak burung tak bekerja.. dan.. bila anak burung tak sihat.. maka.. aku menukar profession dan melupakan profession kedua sebagai blogger kepada menjadi nurse....

Wah.. ntah pape intro aku kan (takde kaitan dengan aku mahupon gambar??).. untuk 2 hari.. baby comel aku melekat jer ngan mak dia.. iaitu aku.. dan semalam.. satu hari kat rumah with intensive care.. wahhh.. ayat ntah pape.. ok.. serius.. kalau gi sepital confirm admitted.. jadi.. sebagai mak yang perihatin.. aku membuat diagnosis terhadap baby aku ini..
1) antibiotik dah dapat.. confirm tekak merah.. tonsillitis..
2) kurang makan.. so perut masuk angin... kemudian muntah²..
3) lemah dari biasa dan kurang aktif..

berikut adalah tindakan yang perlu diambil..
1) bagi ubat demam every 4 hours..
2) sponging.. bagi suhu turun.. sentiasa check jika suhu meningkat..
3) bagi minum/makan sikit².. ORS dan expired plak.. so.. wat pempelan... bagi air masak²... bubur pon sama...

selepas tuh barulah bby firas ok sikit.. alhamdulillah.. menjelang petang dah dok memanjat sana sini.. main².. sibuk nak keluar.. tengok plak abang maen kat luar.. pagi sempat bakar pizza 2 keping jer.. pastu tak cikup dek budak berdua tuh.. petang bila en ayah basuh keta sambil bawak baby main² barulah mama boleh berkemas dan more pizzas.. hehe.. gambar later ok..

dan.. dengan itu.. bercutilah aku blogging or blogwalking... bukak plak.. ramai kengkawan.. baru.. thanks a lot following me.. x sempat nak membuat kunjungan balas.. kerana.. kuli sedang bekerja.. hehe.. nih rehat jap.. leh ler.. jari jemari berlari atas kibot.. hahaha..
*image from google
walau bagaimanapon.. dalam aku menjalankan tugas sebagai nurse tuh.. sempat aku menghabiskan derama korea itu.. hehe.. 'MY GIRL'.. dah lamer dulu aku tengok.. disebabkan terpengaruh dengan rakan sekerja.. maka abis semua episod aku tgk.. hahahaha.. (gelak berpueh ati..) hepi ending wat aku senyum memanjang.. walau ada part air mata bergenang.. (tapi control..) haha...
p/s tengkiu baca.. rerajin datang sini ya...

5 comments:

mama zakuan said...

semoga baby cepat chat

hani@debumelukut said...

alah mak burung, akak ni pun byk profesyen jugak, pagi jadi cikgu kat sekolah, ptg jadi tukang masak, tukang cuci, drebar, lawyer, doktor,tukang paip dan entah hapa2 jawatan lagi...sapu semua.

MIRZA said...

tu ler tuh.. perempuan sapu suma keje yang boleh.. hehehe..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

alhamdulillah berkat emak merawat dah sihat baby firas..

Natasha Farina Arifin said...

Hi awak. Sile datang dan follow kite tau!
I oledi follow u….=)
Between nice entry dan nice giler this belog!
http://sharemyloves.blogspot.com/

eh..eh..saye org ke-200 lah....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..