klik2..

Wednesday, April 27, 2011

PEMANIS MULUT ORANG MELAYU

Huhu.. lama tak bersiaran... keje² nak ubahsuai blog pon belum start buat lagik.. credit tuh bro Eyriqazz untuk komen² membina dari beliau..
 
*image from Google..
ok.. kembali pada tajuk.. aku just nak ingatkan diri aku dan orang yang membaca.. terkadang selalu kengkawan tanya..
"Nak gi mana tuh??" - padahal dah tau kita nak gi kedai dekat tuh.. tetiap pagi pon pegi..
"Dah makan??" - dah nampak kita mentekedarah nasik sepinggan besar jap tadi..
"Bila nak kawen??" - padahal dah tau kita tak pernah ada makwe atau sepesel gilpren..
"Bila nak tambah lagi??" - anak kita kecik lagik.. takpon umur dah banyak..
"Sihat??" - padahal nampak perut dah tau kita sesangat sihat..

okeh.. conclusionnya.. orang Melayu nih ada sifat peramah.. kengkadang nak memulakan perbualan.. atau nak beramah mesra.. sooo.. dialog nyer standard.. jadi.. kalau kita terasa agak meluat... agak nak herot mulut manjawab benda yang sama, sila ingat dalam hati... ada orang menyebut.. ada orang bertanya tuh maknanya ada orang nak beramah.. ada orang sayang.. ada orang peduli... korang nak ke takde orang kesah ngan korang?? soo.. fikirlah sendiri.. termasuk aku gak nih...

p/s orang melayu dengan sifat melayu yang baik.. soo.. kenapa tidak?? jaga tepi kaen??? sikit² ok apa...

2 comments:

Ardini Humaira said...

tu la kan. huhu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betull..pertanyaan biasa tu utk sesi beramah mesra tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..