klik2..

Tuesday, May 17, 2011

KOMUNIKASI DENGAN ANAK

Okeh.. aku mmg bercakap dengan anak.. tapi berkesan tak komunikasi tuh.. nape plak camtuh persoalannya... cuba fikirkan.. kalau kita tanya anak tentang sesuatu perkara... dan anak menjawab.. ok.. itu maksudnya dah berkomunikasi... tapi.. ada tak anak bercerita atau terus bertanya tanpa perlu kita memulakannya???
 *from google..
Bila bertanya.. dan ada jawapan.. itu hanya respon pada soalan.. maknanya.. anak tak bersedia.. anak tak mahu berkongsi.. jadi ibu bapa.. biar kita buat anak seronok.. anak terbuka nak bercerita.. kalau pendiam mungkin perlu rangsangan.. tapi kalau anak bukan pendiam.. maknanya anak berahsia.. dan kenalah cari puncanya..

Jangan harapkan anak nak berubah cara berkomunisi dengan kita jika kita sendiri tak bermaksud untuk berubah.. kena ingat.. anak itu amanah untuk kita.. kalau abaikan.. jawablah sendiri.. jom kita belajar..  :)

2 comments:

juelee said...

bagus info nie.. parenting tips yg bagus.. hehehe

Lizan said...

jomm belajar cara berkomunikasi yang betul dengan anak.. two ways kan..kalau one way tu bukan komunikasi lagi dah..tu namanya berleter..mana lah budak tu nak dekat dengan kita..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..