klik2..

Friday, August 5, 2011

RAMADHAN : BOLEH KE BERPERFUME?

 *pic from google
Nih gambar perfume aku.. (yg nih aku amik dari google.. aku nyer dah separuh wokeh..)... en mavellous yang belikan untuk isteri dia yang dia sayang nih... dan... aku suka ler... bau dia pon ok... Ramadhan taun lepas.. en mavellous aku kata... bulan posa orang pompuan tokleh pakai perfume... soo.. ok.. aku folo... tapi taun nih aku tak pueh ati... aku citer ngan ja... kawan kat pejabat aku.. dan syukur waktu solat zohor tuh ada ustazah solat sekali...

Kami pon mula bertanya.. ustazah tuh kata... tak kira bulan Ramadhan ke.. atau tak Ramadhan ker, hukum perempuan pakai perfume adalah HARAM... terpana aku... betapa jahilnya aku.. dan ustazah tuh terangkan... kalau ada lelaki yang terbau wangian kita tuh, memang dapat dosa HARAM tuh free jer... waaaa... sedih aku.. ustazah tuh kata, kalau lelaki takper.. cuma tak boleh dalam ihram (termasuk wanita lagi tak bleh..)... kalau nak pakai juga boleh.. pakai untuk suami di rumah.. takpon untuk adik beradik dan mak ayah... ok... no prob.. pasni nak pakai kat umah... pastu ada pulak issue pasal alkohol dalam minyak wangi nih... yang nih issue lain.. dan panjang ceritanya... aku dulu ada belajar kimia gak.. so...ikut yang mana difahami.. berbalik pasal perfume tadi.. ustazah tuh kata kalau nak pakai sbb takut bau badan, pakai macam powder tuh ker.. takpon deodorant tuh takpe.. tu jer.. so... sesama ler kita saling mengingat..

Tengah ari nih nak try qailulah.. jom sesamer kite cuba.. :)

p/s akif ngan harraz posa semalam.. :)

3 comments:

Cikgu Nana said...

aduuuuuuuh....saya pakai yang bukan spray...ala2 onde drop, tapi ini version company pat pasir gudang. Memang puas hati serta murah heee....dan yg beroperasi tu kawan sendiri, jadi memang sahih ketulenannya.
Ada masa saya cerita pat blog.

memang hukum kalau lelaki tercium wangian wanita adalah sama hukumnya seperti berzina.

Namun, saya masih gagal utk meninggalkannya kerana, apabila sudah berejam mengadap murid...saya pula yang hangit...nak angkat lengan pon dah segan...lagi nak dekat2 dengan murid...mesti dorang tak suke sebab cikgu busuk!...camne? (sebab dulu saya tak suke kalau cikgu busuk haha)

Kalau dah lagi sejam nak balik tu, biasanya saya akan top up setitik dua (umpama)..kerana saya sendiri dah boleh tercium bau yang tidak enak pada diri sendiri huuuu...

apa pon...ini semua adalah alasan..kan...takde satu pon yang boleh menghalalkan yang haram.

wallahualam....

Mama Mirza said...

betul tuh yana.. setuju sangat.. sebelum nih aku pakai pon sbb aku tak suka kalau terbau orang lain ssoooo.. taknak ler kalau orang tercium bau tak sedap aku... tapi nak wat camner.. dah ler jenis aku x pakai deodorant.. pasni aku pakai bedak jonhson jela.. hukum tetap hukum.. ustaz kata.. syurga itu dipagari benda-benda yang menyusahkan.. nak ke syurga kena harunginya.. :)

nelly said...

maceh bagitau ...seriously , baru tau !
:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..