klik2..

Wednesday, August 17, 2011

ZAKAT FITRAH, CUKUPKAH BERAPA YANG KITA BAYAR??

Salam Ramadhan,

just nak share sedikit tazkirah rakan saya tadi...


Zakat fitrah dalilnya bersandarkan kepada Hadis Nabi S.A.W. riwayat daripada yang bermaksud:
“Rasulullah S.A.W. telah memfardukan zakat fitrah pada bulan Ramadan ke atas manusia dengan mengeluarkan satu gantang kurma atau satu gantang gandum (syair) ke atas setiap orang merdeka atau hamba lelaki atau perempuan orang tua atau kanak-kanak yang terdiri daripada orang Islam.”
(Riwayat Al-Bukhari)
 *pic google
Sumber hadis disini..

Berapa kadar bayaran zakat fitrah???

Kalau ikut kat N9 nih Rm6.50... cuma persoalannya.. cukup kah nak dibandingkan dengan satu gantang beras yang saya makan kat umah... Katakan kita makan beras yang harganya RM 5 sekilogram (yang membezakan orang makan beras mahal dan murah..)... so kalau nak bayar untuk satu gantang = 2.7 kg adalah bersamaan dengan RM 5 x 2.7 = RM 13.50.. Maknanya, untuk satu kepala kena bayar RM 13.50.. Kalau katakan kita bayar RM 6.50 maknanya kurang lagi RM 7.. macam mana??.. persoalan didunia tiada masalah.. selesai tak untuk diakhirat??

Kawan² rasa macam mana??

p/s meninggalkan persoalan yang mungkin mampu dijawab individu² tertentu...

1 comment:

Cikgu Nana said...

kita mengikut arahan pemerintah yg menetapkan berapa bayaran zakat fitrah ..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..