klik2..

Monday, October 10, 2011

RESEPI : APAM DOT DOT

APAM DOT DOT  dari K Hana

Bahan-bahan

* 3 biji telur - dari peti sejuk
* 275 gm tepung gandum
* 220 gm gula halus -  k hana kurangkan.. saya pon sama.. guna 200 jer
* 150gm susu segar
* 3 sudu teh baking powder
* 1 sudu kecil ovallete
* Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
* Pewarna

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

NOTE dr K Hana:

* Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
* Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.

NOTE dari saya plak:

* Memang sedap.. saya suka.. cuma leceh ler sikit.. dengan pertolongan anak².. lagi ler huru hara.. hahaha.. :)

4 comments:

MaMa CyDa said...

apam dot dot ....

mesti masa ko buat nih ko teringat kat aku kan ... heeeeee baik ko ngaku .. muahahahah :p

noradzlina.kamdani said...

wah..rajinnye meng'apam' siap polka dot lagi...

Cikgu Nana said...

kompom sedap dan lembut.
ovellet memang melembutkan lagi kuih muih...

saya belum sampai seru lagi nak wat kuih nie heee....nanti saya wat la...filling pon ada lagi tu balance wat cestat...tapi nanti ar...tunggu makan2 pat skolah....
itupon kalau jadi kuihnya heeeee

Mama Mirza said...

dot.. mestilah aku ingat.. bukannya ramai yg dipanggil dot.. heheh... termasuk printer dot matrik.. hahaha..

lin.. sekali datang angin rajin layan jelah.. haha..

yana.. buat.. jangan tak buat.. semoga seru itu sampai.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..