klik2..

Wednesday, November 30, 2011

PAVLOVA MUDAH- STEP BY STEP

Resepinya sudah saya tuliskan sebelum ini.. kalau mahu tengok.. kelik saja disini.. sekarang saja-saja mahu tunjuk gambar..

1) Ini gambar putih telur itu.. saya pukul bersama gula sahaja.. masukkan gula sedikit-sedikit ya..
2) Kemudian kaup balikkan dengan cuka, tepung jagung dan esen vanilla..
3) Masukkan dalam piping bag, paipkan atas kertas minyak yang dah dilukiskan bentuk bulatnya.. jangan pulak lukis belah atas.. belakangnya.. nanti ada tambahan karbon pensel plak... memula buat bulat base bawah.. start kecik kat tengah dan pusing sampai jadi bulat.. cam ubat nyamuk tuh... pehtu belah atas tepi paipkan sikit-sikit dan susun macam kat bawah nih..
3) Close-up.. sowie.. keje orang tak pakar.. takdelah cantik.. bulihlah...
4) Pehtu masuk dalam oven.. abaikan oven murahan saya yang kurang menarik itu ya..
5) Bila telah sejuk dalam oven, amik whipping cream, whip jer sampai kembang... curah atas dia dan letak buah-buhan comey supaya nampak ensem.. last sekali ngap.. sedap... hehehehe...
Okies selamat mencuba.. :)

3 comments:

Ardini Humaira said...

nanti dni nak cuba.. bookmark! :D

Cikgu Nana said...

oh...agak susah gak nak wat...nak makan aje boleh tak?...heeee

eamy milea said...

cantiknye...nk try buat lah... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..