klik2..

Wednesday, January 11, 2012

HFMD DAN KAMI

*pic from en gugel
Bukan pertama kali saya dengar perkataan ini.. Hand, Foot and Mouth Disease... dah pernah dengar cuma tak ambil peduli... tapi bila kena pada bby firas saya yang comel, saya terpaksa menggugel untuk tahu lebih banyak..

Sabtu malam:
adik dah nampak kurang makan dan minum.. bila kami check.. ada ulser dalam mulut dia.. ok.. di bawah lidah belah kiri dan kanan.. kasihan dia.. gigi pon nampak nak tumbuh.. demam² sedikit.. kami bagi ubat demam.. tapi takde ubat untuk ulser di rumah.. esok pagi wajib gi klinik nih..

Ahad pagi:
mama dengan ayah bawak adik gi klinik sbb adik tak bape nak makan sangat.. dan ulser tuh nampak manyakitkan... jumpa dengan dr mia elsa kat anjung karisma.. takde pulak dr rosdi.. dan seperti biasa.. dr mia tengok sekali tangan dan kaki.. takde pape.. ok.. nampak macam ulser biasa.. cuma dr mia bagi satu lagi nama ubat yang kuat sikit.. tapi kat klinik takde.. kalau nak cari kena gi pharmacy kata dr.. balik kali letak ubat ulser klinik dan bagi ubat demam..

en ayah gi ride.. jadi mama layan jer karenah adik dengan abang kat umah.. buatkan apam peberet dia pon dia tak bape nak makan.. sedey mama.. last².. bawak gi jenjalan kat jusco..  adik gembira sikit sbb maen² dan makan bubur mcd..

petangnya, saya bawa dia main² di luar rumah.. saya potomg kuku abang².. dan waktu tuh ternampak macam ruam kat kaki adik.. terus saya belek.. bila en ayah balik je saya ajak dia bawak adik ke klinik.. dan petang itu jumpa dr mia lagi.. confirm HFMD.. kata dr mia better bawak gi hospital... so bincang dengan ayah, esok pagi-pagi kami bawa dia..

Isnin pagi:
Dr Yee confirm HFMD dan masukkan firas ke wad sbb dia taknak makan.. ok.. saya jaga firas sepanjang ari.. maknanya mama cuti emergency satu hari..

huhu.. begitu permulaannya.. :) Alhamdulillah.. dugaan...

7 comments:

asma HazeLnut said...

hah??firas admit ke?skng still kat wad lagi? dah ok lum?

Mama Mirza said...

dah keluar sepital petang semalam.. belum ok lagi... amik dalam seminggu baru ok.. arinih stay ngan papa.. esok ngan lusa mama plak..

Ardini Humaira said...

semoga firas cepat sembuh, amin...
:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

moga firas cpt sembuh..


risya dulu penah kena tp x teruk..x kena admit hospital just x boleh gi tadika..lps tu dia xda kena ulser just ada bintik pelik kt tpk kaki n tgn tu pon sikit je..

Cikgu Nana said...

semoga baby firas cepat sembuh...

MaMa CyDa said...

moga firas cepat sembuh ...

risau betulkan kalo anak2 sakit. aku kot anak2 sakit mmg meleleh jeklah airmata nih ha... tak sanggup tgk dorg sakit. kot boleh ganti sakit tuh kat aku, mmg aku rela ..... :(

manis said...

salam perkenalan.. =)
saya folo cni juga! ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..