klik2..

Friday, October 5, 2012

SUDAH LAMA - APA ALLAH AJAR DALAM SOLAT..

Salam rakan,

lama sungguh tidak menulis sesuatu.. banyak sungguh yang mahu dituliskan.. tapi bila difikir² semula.. banyak yang takut mendatangkan fikiran lain pada pembaca.. entahlah.. takut termasuk unsur riak.. takabur.. menunjuk².. walhal bukan niat begitu.. terkadang hanyan mahu berkongsi.. lantaran itu, blog ini dibiarkan sepi.. mengambil langkah selamat.. cukuplah hanya difikir-fikirkan sahaja.. tak perlu diluah² kan..

hari ini jumaat.. jadi waktu rehat agak panjang.. dalam kepala.. terfikir banyak benda hendak dibuat.. quilling yang dirindui.. hendak ke kedai buku mencarikan buku kerja untuk budak yang terasa sudah mahu sampai ujian akhir tahunnya.. dalam berkira² akhirnya biarkan sahaja.. sekarang mahu duduk sahaja disini.. seorang didalam opis.. sambil merehatkan kepala otak... okeh.. sempat complete satu level plant versus zombie.. <-- ntah apa² kan???

pembelajaran untuk projek juga berjalan lancar.. dapatlah belajar beberapa perkara baru hari ini.. kertas kerja preeventive maintenance pula tidak siap sepenuhnya lagi.. petang ini wajar siapkan draf surat.. next week minta boss sain.. huhu.. cam bagus sahaja merancang.. tapi semua itu perlu.. kan?? jika nak siap semua, atau biarkan satu part tak sentuh langsung nanti ada projek yang tidak menjadi...

Alhamdulillah.. kebelakangan ini kesihatan kurang memberangsangkan.. redha.. sekejap en suami.. sekejap anak².. malam tadi diri sendiri.. dan pagi ini juga begitu.. ambil ubat.. selebihnya berdoa supaya diberikan kesihatan yang baik agar dapat melunasi setiap tanggungjawab dengan A.. kalau sekadar nak buat memang boleh.. cuma antara bersungguh dengan tidak itu pasti ada bezanya.. sekadar buat.. atau buat dengan penuh semangat..

Jarak kuala pilah dan seremban.. lately ini dirasakan sangat jauh.. huhu.. sbb kaki sakit dan badan tidak sihat.. balik rumah dilumurkan dengan minyak berangin supaya hilang segala lenguh.. tapi esoknya sudah mahu jalan jauh lagi.. terkadang hati sangat redha.. pasti setiapkan ada seribu satu hikmah tersembunyi.. tapi rapuhnya jasad dan bisikan² syaitan membuatkan diri asik mengeluh.. dan hilang semangat.. manusia selalu begitu.. cuma mahu jadi positif dan balik berserah pada-Nya itu sangat sukar.. dan perlu selalu diingatkan..

Hari ini sempai pergi BUDAYA AL-QURAN.. sempat juga dapat secebis ilmu yang diingat² dan difikir² dalam kepala.. solat.. dan apa yang Allah ajar dalam solat yang kena kita buat bukan hanya buat dalam solat tapi kita amalkan dalam kehidupan... antara yang boleh saya ringkaskan disini:
1) Tepat waktu - Allah perintahkan kita supaya solat di awal waktu.. ada waktu yang telah ditetapkan.. maka kita ikuti... begitu juga kalau kita bekerja.. atau jika kita membuat temujanji..
2) Ada step by step yang perlu diikuti - rukun solat.. dan jika kerja kita ada standard procedure.. kalau tak tertulis atas kertas pon, pasti sendiri sudah tahu.. kalau kita memask di rumah juga pasti ada turutannya apa yang perlu diikuti..
3) Khusyuk dalam solat - maknanya kalau kerja juga perlu begitu.. bagi tumpuan sepenuhnya.. jika guru mengajar, sudah ada perkara² yang perlu diajar.. jika tidak buat, maka kuranglah keberkesanan P&P dan jika dalam solat kuranglah pahala..
4) Pelajari ilmu solat - kalau dalam solat kita kena sentiasa lengkapkan diri dengan ilmunya, contoh bacaan dengan tajwid yang betul, diingati dengan sempurna semua bacaannya.. jadi jika kita bekerja juga begitu.. kalau selalu kita buat surat, dari hari ke hari mesti kita mahu belajar untuk buat surat dengan lebih baik lagi.. atau macam saya, perlu sentiasa cuba untuk upgrade skil IT saya..

okeh.. itu antaranya.. ada yang ustaz cakap, ada yang saya fikir² untuk banding dengan kehidupan.. adakah bagaimana kita solat menunjukkan bagaimana kehidupan kita?? wallahualam.. tak pasti pula saya..
lagi satu yang ustaz sentuh adalah berkaitan dengan konsep team work.. dalam islam sebenarnya dah lama ada.. jika lihat dalam solat, Allah suruh solat berjemaah, saf yang dirapatkan.. menunjukkan ciri-ciri ini.. disiplin, bekerjasama.. barulah boleh menuju kejayaan - dalam azan ada sebut ini..

wah.. sudah lama tidak menulis sekali tulis panjang pula.. okeh.. gtg.. setiap yang baik itu dari Yang Maha Agung dan yang silap, yang lemah itu dari diri saya sendiri..

Salam akhir kalam (ayat k jun nih.. hehe)
:)

p/s nak ucap tahniah pada rakan² yang dapat baby baru.. siti haniza, yana, en muhad.. dan nak ucap tahniah juga pada semua rakan² yang berjaya dengan cemerlang dalam setiap yang dilakukan.. caiyok..

2 comments:

Aishah Jahirah said...

hehe smpt lagi tu plant vs zombie....dpt ilmu pg budaya al-Quran..:)

Cikgu Nana said...

Tq3... Stay strong taw...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..