klik2..

Sunday, November 4, 2012

CINTA MANUSIA

Salam all,

kalau bercakap bab cinta, mesti fikir cinta lelaki dengan perempuan.. cinta saya dengan boipren saya.. haha... boipren saya masa belajar di universiti itu suami yang jadi ketua rumah saya sekarang.. Alhamdulillah.. harap jodoh sampai ke syurga... cuma kalau bercakap pasal cinta manusia, banyaknya cinta saya.. cinta pada suami.. pada anak-anak. pada keluarga.. mak ayah adik beradik.. mak bapak mertua, ipar2.. juga cinta yang ada dalam diri saya pada 'passion' saya kononnya.. cinta pada craft.. cooking.. working... (ada cintakah pada working???).. ada.. dan dek kerana cinta itu, saya selalu terluka..

apa maksud saya ya... saya cakap tentang diri saya... yang terkadang kerana komitment pada kerja, saya lupakan Dia.. bukan lupa terus.. tapi saya abaikan.. lambat.. tak ingat... sedih hati saya bila terkenang zohor yang sudah hampir ke asar... asar yang bila sampai rumah baru nak ditunaikan... almaklumlah jarak tempat kerja saya jauh.. jadi sampai ke rumah memang selepas 6.15.. waktu itu baru saya teringatkan Dia.. walhal Dia tak pernah tarik sesaat pon oksigen untuk saya.. :(

terkadang juga, kalau saya frust dengan seseorang, saya jadi frust sangat.. sedangkan.. Allah dan bagitau supaya cinta terhadap manusia itu berpada-pada... tapi saya degil.. memang saya belum paham sepenuhnya cinta pada Rabb itu.. sebab itu cinta saya pada mausia itu berlebihan.. dan di kala saya menangis kerana ke'frust'an saya terhadap manusia, baru saya mencari Dia... dalam tangisan itu, saya teringat betapa teruknya saya.. semua ini hanya cabaran dan dugaan untuk saya.. sebab itu, beberapa hari ini, segala kegagalan saya menahan diri terbentang di hadapan mata... dan saya gagal dalam usaha mengawal diri... betapa saya tidak dapat menahan diri bila terusan terpaksa mengekori kereta yang duduk tengah seolah mahu memotong lori itu.. tapi kesempatan demi kesempatan tidak diambilnya.. saya jadi frust.. jadi bila ada kesempatan walaupon sedikit bahaya saya memotong kereta itu... selepas itu saya mengurut dada... apa terjadi pada saya?? hanya sedikit dugaan dunia, saya biarkan setan itu pengaruhi saya...:(

anak-anak dan suami.. semua pinjaman Allah.. apa yang saya mahukan?? Anak-anak yang menurut kata 100%... di syurga kah saya?? mengharap semua yang sempurna... bila menunding jari atas kesilapan orang, empat jari balik pada diri sendiri kan?? saya terpana lagi... justeru, saya mencari diri.. mengenal diri supaya saya dapat mengenal Rabb saya.. ada waktu memang saya tenang.. saya dapat bersabar.. tapi bila ditimpakan ujian sedikit saya sudah melenting.. sedetik saja saya sudah lupa janji mahu mengawal diri.. semuanya saya kembalikan kepada yang Satu.. Dia yang berikan saya jalan ini.. lebih baik daripada saya terus hanyut dalam cinta manusia saya... hanyut menyintai dunia..

Ya Allah, aku serahkan diriku pada-Mu.. tunjukkan aku jalan terbaik untuk diriku.. jangan Kau kurangi iman yang Kau beri padaku.. dan insan yang banyak berdosa ini memohon lagi supaya Kau berikan aku.. iman yang sepenuh-penuhnya.. Amin ya rabbal alamin..
No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..