klik2..

Friday, January 4, 2013

BRAINY BUNCH @ SEREMBAN2

Salam rakan-rakan..

Hanya nak cerita... tentang semalam... hantar anak-anak... abang Akif memang dah sekolah start 2/1/2013.. dah masuk darjah dua.. jadi takde apa sangat yang merisaukan mama.. abang memang dah cukup besar.. boleh mengurus diri dan boleh menjaga adik-adik.. cuma bezanya, lepas sekolah abang akan KAFA di tempat yang sama dengan adik²..

* pic Google
Berbulan juga saya mencari tadika baru untuk Harraz.. dan selaras dengan itu, memikirkan segenap sudut.. macam mana hendak ke taska.. adik tinggal dengan siapa.. abang hendak KAFA bagaimana.. semuanya memerlukan saya survey banyak perkara.. termasuk tengok semua aspek... Asalnya Harraz ke Tadika Muttaqqin Pintar di Seremban2.. di Garden Homes.. disebabkan dia sudah 2 tahun di situ.. dari usia 4 tahun, dia mahu ke tempat lain.. saya cuba daftarkan ke Pra-Sekolah di SK Seremban 2B tempat abangnya belajar, tetapi dukacita kami tidak berjaya.. Kami survey juga Tadika Dzul Iman, Genius Aulad, Genius Aktif, Little Caliph dan banyak lagi..

Bila saya ke Brainy Bunch itu, saya tertarik dengan pelbagai perkara.. bukanlah English yang kami utamakan.. cuma pendekatan untuk mendidik mereka yang saya suka.. mereka janjikan kami dua perkara.. pertama anak saya boleh bertutur bahasa inggeris.. dan yang kedua anak saya boleh solat.. bagi saya, yang kedua itu yang paling penting.. saya mahu mereka boleh solat.. dan program mereka juga bermula seusia anak 2 tahun.. bermakna Firas juga boleh masuk ke situ... terdapat juga program seperti KAFA untuk Akif.. akhirnya...

Gambar mereka pagi² semalam... adik nanges juga bila kami balik... tapi pastu dia nangis sikit².. tapi tak sampailah aunt call mama untuk datang amik adik... petang pula bila abang Akif balik dari sekolah untuk KAFA dia ok jer.. masa saya ambil pukul 6 tuh mereka baru selesai belajar solat dan akif dok kacau² abang-abangnya... Alhamdulillah.. moga mereka akan menjadi anak yang soleh..

Saya akan cerita lagi nanti².. semalam petang ada juga cikgu dari pra-sekolah call bgtau dah ada kekosongan sbb ada yang menolak tawaran.. cuma... sangat lambat bagi saya.. sudah mula sesi persekolahan.. semua telah dilunasi.. memang banyak yang perlu kami keluarkan.. cuma bagi saya bila tiba di tahap ini, apa lagi yang mahu saya kejar dalam hidup.. kereta.. rumah.. Alhamdulillah.. DIA sudah berikan untuk kami.. bilamana saya tidak mampu lakukan bersendirian, tidak mampu mengajar mereka sendiri, saya perlu serahkan pada guru yang lebih mampu.. biarlah.. setiap RM yang DIA berikan, ada hak anak-anak.. saya cuba sediakan sebaiknya.. saya mahu mereka gembira.. saya mahu mereka dididik.. bukan diajar.. saya mahu mereka solat bukan sebab kami suruh.. tapi DIA suruh.. dan mereka mahu.. ikhlas kerana DIA..

Ini pula hari sebelumnya... ayah belikan helmet untuk mereka.. sbb ayah selalu naik kapcai gi keje.. jadi senang nak hantar mereka terus.. hehe..

Semoga apa yang saya buat adalah yang terbaik untuk mereka.. mesti mereka akan rindukan Taska Nur Aisyah.. sangat lama mereka di sana..sejak Akif berusia 2 tahun lebih... YA ALLAH, berkati dan redhai setiap yang kami lakukan.. andai tersalah, KAU ampunilah kami.. jadikan mereka anak-anak soleh yang berjaya hidupnya di dunia dan akhirat.. Amin ya rabbal alamin..

Wasalam.

16 comments:

lurun namzar said...

amiinn... :)

husnaliza76@gmail.com said...

salam...akk nk tumpang tya taska nur aisyah tu ok x?sbbnya akk sdg mncari taska utk anak2 di s2.tksh.

zu minang ida said...

brainy buncnh ni kat area mana?

Mama Mirza said...

straight lepas jusco ada fly over (depan maybank), naik dan belok ke kanan.. ada banyak deretan kedai sebelah kiri.. akan nampak tutti fruti, hujung sekali ada menang glassware.. belakang menang tuh ada genius aulad.. sebelahnya brainy bunch..

Mama Mirza said...

maafkan saya sebab terdelete comment zu minang ida yang kedua.. just nak menjawab persoalan yang diberikan.. bagi saya, saya sangat berpuas hati bila hantar mereka ke BB.. especially sbb ada day care.. even masa cuti sekolah pon still ada service untuk anak2 yang dijaga sepanjang hari disini.. saya tak berapa tekankan sangat sibuk nak anak saya membaca ke apa ke.. bg saya.. tanggungjawab terpenting anak saya solat.. dan.. gembira..

Mama Mirza said...

lagi satu, kena faham konsep.. anak2 diajar mengikut fitrah anak2.. terutama bab bermain.. kalau balik, saya selalu tanya "main apa hari ini?" dan bukan "belajar apa hari ini?".. sebab kebanyakkannya main.. cuma, saya akan tahu, content apa yang diselitkan dalam permainan itu.. begitulah adanya..

Anonymous said...

salam kak sy ni mgasuh n ssh ank sy thn lpas msk sek tadika muttaqin 2 tp x smpai tgah thn dh bhnti. mle2 dye kna ckar kt sekolah nsib bek x buta mata ank sy.bila tye ckgu kt sna dye jwb da bdk bg taw ank sy kna pkul ingtkn x truk. x taw plak truk. skitnye hti sy mse 2. yg ke 2 ank sy ni klo ikt bln br 3thn stgah tp ikt thn 4thn, so bab pkai ksut sarung n mkn 2 sy yg wat n ble kt sek dye br je nk blajr pkai kst. mcm slow la ckit. ckgu 2 g tgking ank sy sbb pkai kst lmbt. van sek tgu lme.. x bley ke dye bntu smbil mgajar, pe gne kte byr.. smpai ank sy trauma nk g sek dye kte tkt ckgu mrh. so sy nk tye sek brainbunch 2 yuran dye bpe n da sdiakn van sek x? sbb sy mgasuh ank owg diseremban 2.. ssh utk hntr n amik ank sek..

Mama Mirza said...

wsalam dik.. so far kat situ ok jer.. cuma dia xde van.. itu yang saya tahu ler.. tapi cubalah tanya.. bab bayaran saya tak pasti kalau setengah hari ke.. sbb ada beberapa jenis.. anak saya ambil full day.. start 7 pg sampai 7 mlm.. tapi selalu saya amik awal.. utk tuh saya bayar lima ratus lebih..

Hartini Zulaikha said...

Assalam..hal anak-anak ni kadang mmg mbuatkan kita xsenang tuk tdo, xlalu mkn n lain2 kan..sy bab sekolah anak2 mmg selalu dok bermain dikepala..nk cari yg terbaik sbb sy tau sy xpandai n xcukup ms tuk bgtau anak2 apa itu n ini, wlpn anak sy baru 4 thn..sy suka dgn perkongsian ini..tima kasih... :)

Anonymous said...

berapa yuran pendaftaran dan bulanan semua kat tadika tu?

Mama Mirza said...

http://www.brainybunch.com/images/pdf/Fees_2014_v2.pdf
ada perubahan dulu dan sekarang.. tapi saya bayar 580 untuk full day.. reg dah tak ingat dah..

Nur Atfina Rusli said...

as salam..kak nak tnya tadika apa yg bagus n selamat ye kat seremban 2 ni..sy baru pindah sini so xtahu mana nak hantar anak..boleh bantu sy x utk bg cadangan..tq

kyun said...

Salam....terjumpe blog mama harraz bile google brainy bunch S2. mama rayyan haiqal here..selalu je rayyan duk cerite2 name harraz last year..ehehehehe...all the best to harraz in his primary school..=p

kyun said...

Salam, google2 pasal brainy bunch S2, terjumpe blog mama harraz ni...mama rayyan haiqal here. rayyan selalu je sebut2 harraz bile balik frm BBIM last year..ehehehehe...now harraz dah standard 1 kan? all the best to harraz in his primary school.. =p

Anonymous said...

Saya berpendapat utk day care cik bole hantar ke brainybunch n genius aulad untuk pembelanjaran yg baik..

Anonymous said...

Sy masih yakin dgn tadika krista s2. Anak-anak Saya semua di bawh didikan Puan Norliza. Yg penting kene produce balance kids. In Sha allah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..