klik2..

Tuesday, February 26, 2013

BASUH MESIN BASUH

Salam,

rakan-rakan.. cuma nak cerita sikit.. nih bukan nak promote pape.. dan saya pon takde keahlian pape.. cuma nak ingatkan.. kalau hari-hari mesin basuh kita cuci baju kita, ingat-ingatlah sikit nak cuci mesin basuh kita tu ya.. dan especially yang pakai mesin auto macam saya.. kire suma budak kecik tuh yang buat sampai siap.. dah siap sidai jer.. cuma pernah beberapa kali mesin basuh saya nih macam ada kotoran lain pulak melekat... macam sisa-sisa kat dalam mesin.. bukan kotoran pada pakaian.. masa tuh, saya pon menggoogle ler nak cari panduan.. pastu saya jumpa nih..
nih brand cosway okeh... dah senang jer nak carik kedai cosway.. kat tesco seremban2 tuh ada.. maka saya pon pergi merembat benda nih.. wash drum cleaner.. rm 14 kalau tak silap.. mestilah bukan harga ahli.. sbb keahlian saya sudah bertahun dulu mati.. hehe.. jadi beli bukan harga ahli.. ada dua bungkusan dalam tuh..
awal-awal rendam, dah kuar macam kat atas tuh.. eeeiii.. geli jer... baru beberapa minit tau.. yelah.. toilet pon kita tau cuci kan... sinki pon kena cuci.. baru bleh cuci benda lain.. rendam bagi lama sikit.. tapi method saya pakai tak bape betul.. tuh yang kena buat skalik lagi..
okeh.. mesin saya ada tub cleaning punya function.. tapi nasihat saya, kalau nak pakai benda nih, jangan guna function tuh..just penuhkan air jer.. sampai penuh.. pastu, biarkan semalaman.. esoknya, sila buat pembasuhan seperti biasa... sekejap pon cukup.. guna speed nyer course pon okeh.. asalkan buat complete cycle.. wash, rinse and spin.. ok.. skang mesin saya dah bersih.. keladak @ kotoran dia jangan cakap.. geli melihatnya... ok.. saya advisekan, buat ler setahun sekali..

barulah boleh bersih sebersihnya.. hehe.. sekian, terima kasih..

salam penutup bicara..

1 comment:

lurun namzar said...

baru tau kena basuh. selama nie, duk guna jer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..