klik2..

Tuesday, February 19, 2013

ROTI TELUR JATUH

Salam,

baru sahaja tadi.. mendapat satu panggilan daripada nombor yang tidak dikenali..

"Hello.." ujar saya..

"Hello mama... roti telur tu terjatuh tadi.. habis semua roti dah kotor.. abang pinjam duit kawan.. beli makanan.." suara Akif di hujung talian..

"Takpelah... cakap dengan kawan, pinjam duit tu dulu.. esok mama bayar.." jawab saya..

selepas bersalaman, ganggang diletakkan.. huhu.. menitis air mata saya.. bukan sebab roti.. tapi sebab anak itu.. sudah bukan rezekinya roti telur yang saya goreng pagi tadi.. tapi saya tahu.. dia sedih.. kerana itu kegemarannya.. dan jika saya dekat, pasti saya pergi padanya... membawanya makan di mana-mana... atau boleh sahaja menggorengkan roti lain..

setiap hari saya akan bawakan bekalan ringkas untuk waktu rehat pukul 10.00.. air akan dibawanya sendiri.. pagi tadi saya bawakan dia air sirap..dengan satu tupperware penuh roti telur.. siap ada telur dadar besar di bahagian atas.. memang kesukaannya.. kemudian saya bekalkan rm 2 untuk dia makan breakfast di kantin sebelum sekolah..

'en yang' saya kerja petang hari ini.. tapi biarlah akif makan di Brainy Bunch nanti.. adik-adiknya ada disana.. huhu.. jadi ibu terkadang sensitif.. dan saya terus terbawa dalam fikiran.. begitu rezeki itu milik DIA.. walau sudah mahu sampai ke mulut sekalipun, jika bukan untuk kita, redhakan sahaja.. begitu juga kalau kita terlepas sesuatu peluang, atau terlepas naik pangkat.. atau apa sahaja.. Alhamdulillah, syukur padanya.. pasti itu bukan yang terbaik untuk kita.. DIA kan Maha Tahu..

hatta, dalam setiap apa yang terjadi dalam hidup, redhakan... dan syukuri... qada dan qadar perjalanan kita telah ditentukan.. telah kita usahakan sebaik mungkin bukan? selebihnya, yang terbaik itu, serah pada NYA..

Alhamdulillah ya Allah.. nikmat MU tidak mungkin ku hitung...

Salam penutup bicara..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..