klik2..

Sunday, February 10, 2013

SURAH AL-FATIHAH BY FIRAS

Salam rakan-rakan,

Dia baru sahaja 2 tahun 8 bulan.. dan dipagi hari ahad yang kami semua kemalasan ini, saya mendengar dia membaca surah tersebut.. lancar sahaja keluar tanpa tersekat².. maksudnya dia sudah ingat benar ayat² itu.. cuma istilah lancar itu bermaksud saya boleh memahami biji butirnya.. dalam sedikit pelat dan mahraj huruf belum mengikut yang seber.. tajwid belum boleh dikirakan lagi... tapi dia sudah boleh... sebak rasa hati saya..

Alhamdulillah.. syukur ya Allah.. dengan tunjuk ajar aunty² di Brainy Bunch Seremban 2 dan yang paling penting izin NYA... saya sangat berpuas hati... jenis saya nih bukan nak semuanya perfect... anak saya dapat sikit² pon saya bersyukur.. tapi ini memang boleh dikirakan banyak.. recite doa makan dengan meaningnya sekali pon sudah boleh.. juga beberapa doa lain.. dan terkadang semasa bermain, dia turut menagalunkan zikir.. Subhanallah.. banyak yang saya tak mampu buat sendiri, Allah telah permudahkan, dengan bantuan aunty².. mereka jaga anak saya dengan baik.. Harraz juga begitu, saya nampak banyak perubahan pada dia.. dan dia sangat suka pergi school.. kalau tanya, Harraz belajar apa hari ini.. memang dia akan cakap.. maen.. hehe.. saya sangat paham, sebab selalunya dalam maen itu banyak unsur pengajaran.. hingga mereka tidak sedar mereka sedang belajar.. Alhamdulillah..

Semoga semua Aunty² akan terus buat yang terbaek ya.. caiyok.. hehe... haritu, saya ada terdengar juga seorang parents yang bersuara tak puas hati, memang boleh cakap.. tapi biarlah dengan nada yang baik.. Aunty² tu pon manusia juga.. memang waktu petang bila balik kerja kita dan penat.. tapi kena fikirkan.. orang lain pon dah penat jaga anak kita.. kalau ada sikit silap dan terkurang itu biasa... bukakan hati.. belajar sabar... waaahhh.. cakap pasal sabar pula ya, saya pon sedang belajar... belajar bersabar.. ingat mudah ke? bercakap memang sangat senang... tapi nak mengubah diri.. Masyallah...

Saya berdoa sangat... DIA permudahkan urusan saya dalam mempelajari SABAR... hidup perlu sentiasa muhasabah diri dan usaha lebih lagi.. perjalanan ini bukan mudah kan? kalau mahukan sesuatu yang manis menanti kita, memang banyak yang pahit kena tempohi... saya mahu cerita satu...

Satu hari saya rasa saya rasa dah yang saya dah lambat sangat nak pegi keje... bila saya lambat kuar, saya lambat hantar akif, saya akan lambat fetch kengkawan saya.. yang bermakna, kengkawan saya akan tunggu saya lama... walhal Alhamdulillah, masa saya berangkat ke tempat kerja memang awal.. dan tak merah ler punch card tu kalau saya lambat sikit.. biasanya akan awal 20-30 minit.. maka, bila saya rasa dah lambat, terus ler kesabaran saya menipis.. kenalah marah Akif yang biasanya akan bersiap dengan kadar yang ilek-ilek sahaja.. hari saya dah tak berapa best sebab marah dia.. kemudian, saya pon speeding kat jalan lurus dan.... bila saya sampai, rakan saya belum sampai pon lagi... menyesal saya marahkan anak.. jadi kesimpulannnya, SABARlah wahai diri.. bukannya ada apa yang nak dikejar sangat.. dan yakinlah.. DIA lah yang akan menentukan sampai atau tidaknya saya.. wilma makanan sudah ada depan mata pon belum tentu masuk ke perut.. setiap detik, apa yang kita kerjakan, sudah ditentukan oleh DIA.. termasuklah minit ke berapa kita akan sampai.. dan berapa kali kita telah meneguk oksigen free dalam satu masa.. Alhamdulillah..

bersambung nanti... salam penutup bicara..


1 comment:

MaMa CyDa said...

Bdk2 skang mmg cepat blajo. Anak aku yg sebaya Firas tuh pun Alhamdulillah dh bleh jugek baca Al-Fatihah, lg lancar sebutannya dr si abg yg dh masuk sekolah tuh. Aku peratikan si abglong lidahnya lebih kepada lidah jawa.... Ehehehe ikut mama dia lah kan :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..