klik2..

Monday, April 8, 2013

CARA MEMBUAT SIRIH JUNJUNG MUDAH 2

Salam,

kali ini saya kongsikan satu lagi sirih junjung untuk adik perempuan saya yang bertunang.. saya buat yang simple sahaja..

Bahan yang diperlukan:

Polisterine bulat tebal 1 setengah inci (dibalut dengan kertas warna silver, bolet juga baut dengan kertas crepe, kain etc)
Daun sirih
Stapler (pengokot dan dawai kokot - dalam bahasa melayu)
Jarum peniti
Gunting
Bunga (mulanya saya nak rose hidup.. tapi semua sold out.. bunga apa² pon boleh... ikut warna tema)
** saya tak gunakan span basah atau polisterine lain sebab yang saya jadikan base nih dah tebal.. so.. cucuk je terus..

Cara membuatnya:
Gulungkan sirih seperti di bawah.. kalau boleh mesti buat rapat² dan kemas.. sebab saya tak mahu ia kembang.. staplerkan bahagian bawah.. buat banyak².
Seterusnya, ambil polisterina tadi, susunkan mengelilinginya.. hanya cucukkan dengan peniti supaya sirih duduk diam..selepas siap layer paling bawah, buat beberapa layer lagi supaya keseluruhan polisterine tertutup.
Akhir sekali, saya selitkan bunga-bungaan diantara sirih yang terbaring, kemudian, saya cucukkan 3 tangkai besar bunga berdiri di tengah... tambahkan lagi sirih sekiranya mahu nampak lebih rimbun.. selitkkan kapur, gambir dan pinang (option).. ini kalau betul mengikut adat macam yang kami buat..

Ok.. inilah hasilnya.. harap membantu.. 
Tq tengok.. :)
Salam penutup bicara..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..