klik2..

Saturday, August 10, 2013

SIFAT WANITA2

Kali ini saya mahu menulis pula tentang sifat indahnya wanita itu yang bisa buat lelaki tertarik.. asal kejadian hawa buat adam.. untuk jadi peneman.. justeru bagian dari hawa juga adalah dari adam.. ciri yang diambil itu penuh kelembutan dan kecantikan..

Cantik yang ada pada wanita itu satu anugerah.. juga ia satu ujian.. antara ujian besar bagi manusia.. samada meletakkan cantik itu pada mata manusia atau pada Allah.. meletakkannya pada Allah bukan berarti tidak cantik pada mata manusia langsung. . Suami itu yang halal untuk isteri gembirakan pandangannya.. wilma untuk mencari redho-Nya adalah dengan mendapatkan redho suami.. jika tidak katanya maka tidaklah.. mengembirakan suami dengan apa yang dipakai, yang disarungkan ke tubuh adalah pahala mudah buat isteri.. justeru mudah pula menjadi dosa bila diingkari..

Saya dulu, bertatih mahu menutup apa yang perlu.. hingga sekarang masih berusaha.. jika baju, dari kebaya pendek, kebaya ke baju kurung.. jika tudung dari m ke l dan ke xl.. cuba menutup.. apa yang perlu dari pandangan yang terlarang.. biar yang tertarik itu yang halal..

Dalam kehidupan sentiasa cuba buat yang lebih baik.. jadi cantik biar dalam syariat.. bukan selekeh dan buat umum muak dan tidak mahu  memandang.. lebih-lebih dalam menjaga hubungan dengan manusia.. peraturan Allah yang paling utama tapi peraturan manusia tidak boleh dilupa.. jangan bikin diri menjadi bualan kata.. membuka fitnah sekeliling umumnya..

Cantik itu subjektif.. mari kita cuba bersama.. cantik dalam syariat..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..