klik2..

Tuesday, October 29, 2013

HILLPARK @S2 HEIGHT

Salam.. baiklah.. ini gambar kami di HillPark.. bagi yang mengikuti fb saya mesti pernah lihat gambar kami..
 
Bermula dengan.. bagaimana hendak ke sini..
- Dari Seremban, menghala ke Seremban2.. kemudian menghala ke Sendayan.. akan lalu satu terowong.. keluar dari terowong terus bersedia untuk belok ke kiri.. dari situ boleh nampak bukit yang tulis S2HEIGHT.. jalan jelah ke arah tuh.. Nampak Saujana Duta di atas bukit.. bukit tu ler HillPark nama dia..
 
Pakaian yang sesuai..
- Saya cadangkan anda mengenakan pakaian untuk bersukan.. terutama kasut.. jangan ler pakai hill plak nak gi hillpark nih.. ada yang balik sakit kaki kang.. takpon balik berkaki ayam jer.. hehe..
 
Komen saya mengenai tempat ini..
- persekitaran menarik.. pemandangan mmg best..
- orang lom ramai lagi.. kalau pegi CityPark kat Seremban2 nih orang lagi ramai..
- ada dua jalan naik ke atas.. main road tuh dengan kecerunan 10 darjah tapi memang tinggi ler nak naik ke atas.. berpeluh gak ler.. jalan nih lengkap dengan jalan raya bertar.. kereta boleh naik sampai atas.. tapi kalau kawan baik dengan pok gad tuh ler.. kalau tak.. jangan harap.. sila exercise wokeh.. jalan nih berhadapan dengan sekolah cina.. tempat parking ada kat situ..
- lagi satu jalan lak kena pusing sikit daripada jalan tadi tuh.. kecerunan dalam 45 darjah kot.. memang hanya untuk pejalan kaki.. kirenya mendaki bukit yg mencabar sikit ler.. tapi kurang penat.. bagi saya ler.. dan cepat jer sampai atas..
 
Apa ada kat atas tuh..
- baiklah.. seperti yang anda nampak dalam gambar.. ada dinosaur beberapa ekor.. kemudian ada buaian dan tempat permainan kanak².. ada toilet tapi kami x pernah masuk ler.. tempat main bebudak tuh ala-ala ninja warrior.. apa lagi.. gemar ler bebudak nih nak memanjat..
- sampai kat atas tuh boleh naik top lagi.. kalau cukup napas lagi ler.. tapi kat atas tuh takde pape.. tempat duduk untuk tgk pemandangan jer.. memang best time sunset or sunrise..
- dari atas tuh boleh nampak seremban2.. rumah kami.. jusco.. maidin.. best ler.. udara nyaman..
 
Sila bawa..
- air minuman okeh.. takde gerai atau kedai makan atau mesin air kek situ.. maka bawaklah sendiri.. kalau nak bawak nasik lemak atau makanan lain, terpulang.. hihi..  
ada juga lagi gambar nak tepek.. tapi lain kalilah.. 'M'.. sekian..

Monday, October 7, 2013

ALHAMDULILLAH... SATU HARI LAGI

Salam rakan-rakan... cuma mahu bagi satu tips mudah... Bila setkan alarm pada tepon untuk bangun pagi, letakkan 'Alhamdulillah' sebagai Name untuk alarm tersebut.. nampak bukan apa-apa kan.. tapi impaknya besar.. dulu² saya letakkan nama 'Bangun gi keje'... masa ramadhan saya letak 'bangun.. sahur'.. tapi bila saya letakkan 'Alhamdulillah', saya rasakan satu impak yang berbeza.. Bangun pagi bila alarm berbunyi (sekarang selalu dah terjaga lebih awal daripada alarm).. saya akan terpandang 'Alhamdulillah' itu.. dan secara automatik, saya akan teringat pada DIA yang memgizinkan saya untuk bernyawa dalam satu hari lagi yang perlu saya lunasi sebagai perjalanan yang telah disuratkan-Nya.. Maka saya akan rasa bersemangat... dan rasa sangat bersyukur... semasa saya letakkan 'Bangun gi keje'.. saya terus teringatkan opis... terpikirkan keje.. kengkadang bulih pulak terasa malas biler kat opis ada keje yang mentensenkan... terutama bila saya berulang alik jauh dulu... terus tergambar perjalanan jauh yang perlu saya tempuhi.. dan terkadang mengeluh pula... Masya Allah.. Alhamdulillah.. Dia yang menggerakkan saya untuk perbuatan dan perasaan ini... rasa terpanggil untuk berkongsi dengan rakan yang lain.. terkadang benda yang kita rasakan simple itu boleh memberikan impak yang besar.. Alhamdulillah.. terlalu banyak nikmat dari Nya yang terkadang lupa untuk saya syukuri.. Salam penutup bicara..

Friday, October 4, 2013

PAPER QUILLING 3 - FLOWER

Salam... baiklah.. sudah lama tak menulis.. dan sudah lama tak buat paper quilling... really miss it.. ok.. waktu rehat yang panjang.. since dah beberapa kali hangkut shredder dengan paper maka, saya pon meng'quilling'.. dan hanya bunga yang simple.. paper lak bulih 2 kaler jer yg bawak.. keciwa betul.. :(
Senang sangat nak buat... buatkan ring dulu... saya gunakan batang quilling tools jer.. then tekan sikit pada satu bahagian supaya berbentuk kelopak bunga..
Isi bahagian tengah saya gunakan technique yang sama dengan bunga sebelum ini... very simple... potong 3 1 strip tuh.. lepas tuh ambil satu, lipat dua.. masukkan slotting tools pada bahagian tengah dan gulung.. kemudian sumbatkan pada ring tadi.. ok jadi macam kat atas tuh.. buat untuk 5 bagi melengkapkan satu kuntum bunga..
Baiklah.. itu sahaja.. very simple untuk buat come back bagi quilling punya segment.. < -- macam ye jekan.. pastu bertahun tak sambung quilling.. hehe.. tu ler.. dah namanya aku bilerrajin.. bila 'M' besar maka bersawang ler blog ini.. :)

Sekian, terima kasih.. (cam nulis email rasmi plak...)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..