klik2..

Monday, October 7, 2013

ALHAMDULILLAH... SATU HARI LAGI

Salam rakan-rakan... cuma mahu bagi satu tips mudah... Bila setkan alarm pada tepon untuk bangun pagi, letakkan 'Alhamdulillah' sebagai Name untuk alarm tersebut.. nampak bukan apa-apa kan.. tapi impaknya besar.. dulu² saya letakkan nama 'Bangun gi keje'... masa ramadhan saya letak 'bangun.. sahur'.. tapi bila saya letakkan 'Alhamdulillah', saya rasakan satu impak yang berbeza.. Bangun pagi bila alarm berbunyi (sekarang selalu dah terjaga lebih awal daripada alarm).. saya akan terpandang 'Alhamdulillah' itu.. dan secara automatik, saya akan teringat pada DIA yang memgizinkan saya untuk bernyawa dalam satu hari lagi yang perlu saya lunasi sebagai perjalanan yang telah disuratkan-Nya.. Maka saya akan rasa bersemangat... dan rasa sangat bersyukur... semasa saya letakkan 'Bangun gi keje'.. saya terus teringatkan opis... terpikirkan keje.. kengkadang bulih pulak terasa malas biler kat opis ada keje yang mentensenkan... terutama bila saya berulang alik jauh dulu... terus tergambar perjalanan jauh yang perlu saya tempuhi.. dan terkadang mengeluh pula... Masya Allah.. Alhamdulillah.. Dia yang menggerakkan saya untuk perbuatan dan perasaan ini... rasa terpanggil untuk berkongsi dengan rakan yang lain.. terkadang benda yang kita rasakan simple itu boleh memberikan impak yang besar.. Alhamdulillah.. terlalu banyak nikmat dari Nya yang terkadang lupa untuk saya syukuri.. Salam penutup bicara..

3 comments:

Sha S said...

betui la effi....alhamdullilah padaNYa yg memberi kita masih di bumiNYA

NilzaSaza said...

Salam Effi,

Lin baru tahu ada peristiwa besar. semoga Allah beri kesihatan yg baik..ujian Allah itu manis bila diterima dgn sabar dan redha..

Bila nk jumpa kwn2 lama

Mama Mirza said...

Waalikumussaalam lin..

Alhamdulillah.. sangat bersyukur dengan apa yang diberikan oleh Nya.. Nak gak jumpa lin dan kawan-kawan lain.. Insha Allah, diberi kesempatan, kita akan berjumpa lagi.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..