klik2..

Wednesday, May 7, 2014

BTN BESUT APRIL 2014 - Kafan dan talkin

Salam all,

Saat itu memang sangat lain perasaannya.. Saat kain membaluti tubuh.. dengan pakaian yang basah, mula terasa kedinginan.. saat itu saya memerhati sekeling.. melihat apa yang dilakukan rakan lain.. kemudian tali diikat.. saya tidak bergerak.. hanya tersenyum  mendengar usikan rakan.. jika yang terbujur ini sekujur tubuh tidak bernyawa, pasti waktunya semakin hampir.. usai kafan, beransur talkin sebagai peringatan untuk yang masih hidup..

Kami terus menunggu.. sehingga menjadi 7 jumlahnya.. sambil itu, saya memandang langit.. bila terbaring kaku, teringat pada kebesaran Nya.. dan di fikirkan apa yang berlaku atas saya, ia adalah pasti.. satu waktu saya akan dikafankan.. dan akan kembali pada Nya.. itu nyata jelas tujuan sebuah perjalanan. Hanya waktunya bila menjadi rahsia yang haq. Selepas satu waktu kawan saya za diletakkan bersebelahan saya.. dan dua jenazah berikutnya.. yang terakhir zana.. lengkap 7.
Mereka bacakan doa untuk saya.. :).. tengkiu2.. 
nanti bila saya betul-betul tiada, jangan lupa doakan juga ya.. 

Talkin dialunkan oleh en suhaimi.. terdengar esak tangis rakan.. saya diam sahaja.. bercampur baur kesedihan dan kegembiraan. Jika waktu itu tiba untuk saya meninggalkan dunia ini, saya berharap kegembiraan bertemu Pencipta saya. Jika itu waktu untuk insan-insan tersayang saya, saya gembira fana nya dunia berakhir untuk mereka.. semoga pengakhiran yang baik untuk kita semua. Surga atau neraka seterusnya adalah ketentuan Dia. Apa yang kita lalui adalah menuruti titian perjalanan yang telah tertulis.. semoga yang baik-baik mengiringi perjalanan kita..

Saya sangat berharap saya akan kuat menghadapi segalanya.. melalui saat perpisahan.. hatta perpisahan sebentar pon kita takkan pasti ada sebuah pertemuan.. semua bukan milik hakiki kita.. tiada sedikit pon.. tiada secebis pon.. teringat saya peristiwa hampir 4 tahun lepas.. saat-saat kehilangan sesuatu.. yang takan ada gantinya.. secebis nikmat yang ditarik semula.. menjadikan orang-orang tersayang hampir kehilangan saya.. entah bagaimana mana.. Alhamdulillah diberikan peluang.. semoga setiap saat nafas masih mampu dihela ini saya mengingati Dia.. menyebut nama Nya..

Sekarang setiap saat saya memandang wajah-wajah yang saya sayang, terasa ingin menangis di dalam hati.. saya usapi anak-anak dengan kasih sayang.. takut-takut saat itu tiada lagi.. supaya saya bersedia untuk kehilangan.. curahkan sayang sepenuhnya saat masih mampu.. samada saya yang terbujur kaku.. atau orang yang tersayang.. harap-harap hati-hati kami telah bersedia..

to be continued..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..