klik2..

Thursday, May 8, 2014

BTN BESUT APRIL 2014 - Makan lauk special

Assalammualaikum wahai sahabat..

Sebenarnya hari ini tidak mahu menulis.. mahu upload video sahaja.. tapi hasrat tak kesampaian.. ok.. sambung cerita jelah..

Usai bacaan talkin, kami semua diberikan satu task lain.. hmmm.. kompius pulak dah... makan dulu ke cari barang dan hiaskan awek hawaii dulu.. hmmm.. sama jelah memana pon.. ok.. makan tengahari kami yang sangat special.. satu grup terima hanya 4 bungkusan nasi.. nasi kosong bersama satu potongan telur dadar dan seekor ikan masin kecil... Alhamdulillah.. syukur sangat.. sementelah saya bukan jenis makan banyak.. maka cukup sangat bila dikongsi berdua.. ok.. grup kami ada 8 orang.. maka makanlah kami saling berkongsian..

Masya Allah.. sukar dinyatakan makan yang biasa rasa sangat sedap.. dan.. sedikit pon jadi sangat cukup.. ok.. memang terbaek.. cuma satu.. diri kita.. apa yang kita fikirkan ialah apa yang hasilkan reaksi kita.. hmmm.. apa ayat nih.. ok.. dalam erti kata mudah.. kalau kita pandang sesuatu dengan penuh rasa syukur.. memang takde komplen.. sebab kita fikirkan itu rezeki Allah bagi.. Alhamdulillah ada daripada tiada.. kemudian fikirkan orang yang langsung tak dapat makan.. jadi kita akan bersyukur.. rasa gembira dan makan dengan bestnya.. tapi kalau dok bandingkan dengan makan sedap kat rumah, kat restoren.. kat hotel.. memang nak marah jelah.. nak komplen banyak-banyak.. fikir pulak kita dah bayar.. bla.. bla.. bla..

Ok.. saya tulis bukan sebab saya bagus.. tapi sebab kita memang perlu begitu.. jadi orang positif yang selalu bersyukur.. Insha Allah, Dia akan berikan lebih banyak.. tapi selalu bila Dia bagi lagi banyak, kita tak sedar.. sebab kita tak jadi manusia yang berfikir.. ok.. begitulah hendaknya.. dalam setiap perbuatan.. dalam setiap yang berlaku dalam hidup, dalam pekerjaaan, jangan asik membanding dengan yang lebih baik.. asik nak komplen.. ok.. ni lebih ingatan untuk diri sendiri.. bilalah agaknya nak berjaya 40 hari tanpa komplen.. cecuba-cecuba.. sangat best kalau berjaya..

Ok.. next xtvt.. korang pegilah carik cicak ker.. nyamuk ker.. binatang pelik ker.. tapi kami.. saya, pn aida dan k yati mengerjakan cuna.. hihi..

to be continued..


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..