klik2..

Sunday, October 12, 2014

CSR BAITUL MAHABBAH UPTM - OHSEM EXPERIENCE

Yup.. really.. pengalaman yg sangat ohsem.. buatkan banyak hati yang penuh kasih sayang berbunga gembira.. ceh.. ayat bukan main.. CSR tu corporate service responsibility.. Dan kami pilih rumah anak yatim dan asnaf di seremban2.. Baitul Mahabbah.. Anak-anak berusia 5-12 tahun..

Dugaan mmg byk bila buat program mcm ni.. tapi kuatkan hati dan semangat fikirkan anak² tu..memula, venue asal yang dah dibincang² terpaksa ditukar dek kerana maintenance letrik yang tak boleh dielakkan.. ok.. akak ikut jer nak buat kat mana pon.. cuma.. tempat ni kecik sikit.. dan bila memikirkan itu, memacam teori dikemukakan.. ok.. lets do it here.. hehehe..

Layan pic dulu ok..
Ini gambar sebelum.. semasa kerja-kerja persiapan sedang dijalankan.. penat ler menghangkut.. mengemas.. deco-deco dan setat buat.. kelihatan disitu.. ketapi tempat menurunkan tandatangan telah disiapkan.. snowflakes dah ada digantung sikit.. begitu juga dengan belon.. time ni memang banyak tenaga dikerah.. kadang² akak ni takut juga sbb dok mintak tolong ramai orang buat tu ini.. ajar sikit.. pastu tinggal.. ada lak lagi keje lain.. bagi lak kat orang lain.. pastu tunjuk sikit.. pastu tinggal.. memang dasar sub sume keje nih.. mintak hampun mintak maaf andai buat korang penat.. terutama awin.. su.. zana.. ayu.. nonie.. mas.. k mas.. nor.. nurul.. faizal.. knor yang sibuk pon kena gak.. k ita pon kena gak.. kire kerahan tenaga ler nih.. mintak hampun.. nih bukti..
saja edit gambar tu bagi cerah sikit supaya tak ketara muncung memasing.. hihi.. gurau.. tu semua muka serius tengah buat snowflakes.. serius mmg susah keje² yang diberikan.. 'ini serius.. perlu bantu kami'.. hihi.. baca ikut macam wonderpets nyanyi tau.. bukti ada banyak lagi.. kalau tepek kat sini memang berjela ler posting nih.. akan jadi posting terpanjang sepanjang adanya belog ini.. mampu ko nak baca??.. haha.. x sanggup nak nulis.. :p
anak² lom sampai kitehorang posing dulu.. ni photobooth sebenarnya.. idea yang menambah keje ler nih.. dasar sungguh kan.. bagi idea pastu sub.. bg idea pastu sub.. yelah.. akak ni tgn dua jer.. terpaksa nak wat yang lain.. bab paling susah kepala otak ni nak pikir xtvt tu.. memang ler.. tak tido malam.. erkkk tipu².. tido.. mana bleh x tido.. tapi bila lost sikit mintak pendapat awien.. kalau kat umah cik abg ler jadik mangsa.. terima kasih jugak cik abang nih bagi full sapot dari rumah.. time akak nih mintak tolong memang ok jer.. time kasih abang.. giler.. stat panggil abang sbb tgk maaf andai aku tak sempurna.. hahah.. pengaruh tv gitu..  sapa tgk citer nih mesti tau.. hahaha.. giler betul.. anak²pon bole layan citer ni.. apehal?? haha..
tadi sebut nama awien kan.. nih awien.. satu seksyen.. security.. sekali dgn mizi.. awien nih.. cerewet dia.. semangat dia.. idea dia memang lebih kurang jer dengan akak nih.. selalu kalau buat apa² jenis buat sungguh².. memang bagi banyak sangat sapot.. dalam apa² jelah.. selalu tolong ingatkan.. selalu tolong bg idea.. kekadang akak nih pon ntah pape gak kan.. soooo.. bebetul penting.. bile time tiba² blur.. awien mmg teror bab design.. akak nih hampeh sikit.. edit gambar pon camtuh.. tgk jelah gambar dalam posting nih.. tu pon cik abang bagi pendapat sikit.. ajar.. kot ikut akak mmg x fulfill spec.. gitu.. anyway.. tq awien.. selalu positif.. suka²..
Nih gambar semasa xtvt dijalankan.. memang hiruk pikuk.. gambar nanti kalau dah kuar dari dslr yang cantik akak tepek lagi kat sini.. aktiviti yang dijalankan pon tak citer lagi.. posting pasni akak citer detail sikit dengan gambar.. okeh.. harap² rajin ler pasni..
Nih akak dengan BFF akak.. huhu.. kitehorang bertiga.. tapi k jeng cuti.. jadik takdelah k jeng dalam gambar nih... dengan su ni mmg xyah janji.. selalu akan pakai lbh kurang sama.. shawl satin nih akak baru buat.. sbb x penah ada yg satin.. dan bila pakai sama.. suka².. memang suka... su pon banyak sangat tolong.. bila akak sub jer dia kompem buat sungguh².. tengkiu su..
Anak² Baitul Mahabbah ni gembira sangat.. memang boleh nampak.. sebab bila buat xtvt ada sekali akak abang yang nolong.. nampak excited kat muka anak² nih... sampai time nak balik mintak kertas origami.. nak buat sendiri katanya... memang sedih..  time nih memang muka the mirzas terbayang dalam kepala akak.. betapa biler diorang mintak sesuatu hampir selalunya dapat.. kedai buku jangan cakaplah.. nak buku mesti beli.. termasuklah buku origami.. kertas abis jadiknya tidak.. tapi anak² ni sangat teruja nak belajar.. cuma masa sangat terhad...

Bermain dengan belon.. hiasan² snowflakes.. photoprops.. selfie.. print gambar.. suma buat anak² ni gembira... harap² masa depan boleh buat lagi xtvt macam nih.. atau yang lebih ohsem lagi.. sebak pulak nak abiskan entry nih..

"Kasihanilah orang miskin kerana Nabi Muhammad sayang kepada orang miskin. Kasihanilah anak yatim kerana Rasulullah SAW juga tergolong sebagai anak yatim dan baginda akan bersama-sama dengan orang yang menyayangi dan mengasihi anak yatim di akhirat." ~Imam Shafie~

Rasulullah SAW bersabda: Barang siapa yang memelihara seorang anak yatim dengan memberi makanan dan minuman dengan puas, maka Allah s.w.t memasukkan ia ke dalam syurga kecuali ia mengerjakan dosa yang tidak dapat diampuni.~Riwayat At-Tirmizi~

Semoga ada kekuatan sambung lagi lepas ni..
Salam penutup bicara..

1 comment:

CeritaMama said...

Thank you for sharing.. Saya berdoa agaar puan sentiasa dirahmati dan diberkati.. Amin..
Saya nak share simple tips menurunkan berat badan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wahai aku.. ingatlah.. kalau hari ini kau mengharapkan langit yang cerah... tapi Pencipta Yang Agung memberikan hujan, guruh, ribut dan badai.. janganlah kau bersedih wahai aku.. kerana kau takkan tahu jika dihujungnya akan muncul pelangi nan indah..
dan jika hari ini kau dapat apa yang kau inginkan, ingatlah kau hanyalah makhluk kerdil yang diberi kesempatan mentadbir.. tapi Yang Maha Kuasa tetap yang menakdir..